Salam & welcome everyone

This blog is the expression of my passion in blog comping (contests, giveaways, lucky draws) esp in year 2010 and early 2011 when I was abroad/on study leave.

Currently, due to time constraint, this blog is somehow dormant as I'm now diverting my enthusiastic & obsession towards offline contests :)

Kindly visit my other blog :
Miles of Smiles .

and do feel free to email me at:
suzie284@yahoo.com

Thanks!

Pages

Sunday, 23 January 2011

Saya Sayang Abah Saya Contest


me joining the above contest, due 31 jan

to join, click HERE!

~note : Abah saya (me panggil "Ayah") telah kembali ke rahmatullah tanggal 16 June 2009~

ni adalah pic kenangan me & my dad --hari raya thn 2006
ni kisah kenangan me & my late dad

Saya sayang Ayah saya--sgt2 (hanya Tuhan ajer yg tau)--sayang selama2nya, walau kini Ayah dan saya telah terpisah di alam nyata, berpisah utk selama2nya--Ayah kini berada di alam yg lain :(

Semasa hayatnya, Ayah, pernah bekerja sbg tentera, then memegang jwtn pegawai syarikat tembakau (MTC), then selepas VSS (berhenti secara sukarela) Ayah menjadi pemandu teksi.
Ayah menghembuskan nafas terakhir pada usia 70 tahun.

...ketabahan, komitmen, kecekalan Ayah membesarkan zuriat seramai 7 org dgn hasil titik peluh dan gaji yg sedikit, my mom told me gaji Ayah masa mula2 bekerja thn 1960an tu RM180 ajer.....Ayah datang dari keluarga miskin tegar, anak yatim pulak tu...Ayah berkahwin dgn my mom (whom I call Ma) pada usia 18 thn, dan bermula dari hari itu..Ayah terus berusaha gigih bekerja mengumpul harta utk membesarkan anak2 dgn sempurna..dan hasilnya hingga ke akhir hayat Ayah, Ayah berjaya mengumpul harta yang cukup untuk diwarisi oleh isteri (my mom) and anak-anak Ayah..

...Ayah berkelulusan setakat darjah 6, tapi berjaya membesarkan, mendidik anak2 ayah sehingga semuanya cemerlang (2 org sudah bergelar doktor perubatan, seorg doktor gigi, 2 org akan bergelar doktor falsafah tahun ni dan tahun depan, seog jurutera petroleum dan seorang guru)

...Ayah sgt tegas dalam mendidik anak2, dan me and my siblings sgt hormat (dan takut) kalau kena marah dgn Ayah..Ayah tak nak anak2 hidup susah or gagal dlm pelajaran, kerana Ayah sudah rasa dan melalui saat2 sukar dihina kerana miskin

....Walaupun garang dan tegas, Ayah sgt penyayang, mengambil berat psl kesihatan, pelajaran anak2..dan masa me kecik2 and even dh besar pun, Ayah sedaya mungkin memenuhi apa saja permintaan me & my ciblings.. bila kami semua dh besar, Ayah selalu bagi nasihat ..and Ayah suka call anak2 setiap hari(sbb kdg2 anak2 sibuk lupa plak nak call Ayah & Ma hari2 kan :p)..and kami semua berada di luar negeri Kelantan..

...Ayah menyayangi Ma dgn sepenuh hati - bukan dgn lafaz tapi dgn perbuatan (action speaks louder than words) feel free to read a full story about how my father love my mom HERE..sememangnya Ayah cth terbaik utk anak2 lelaki Ayah khasnya - utk menjadi seorg Bapa sehebat Ayah..dan utk anak2 perempuan termasuk me..Ayah adalah father figure paling agung..hampir sempurna (kerana tiada istilah sempurna utk manusia kecuali junjungan Mulia Rasulullah SAW)

...wpun kini Ayah sudah pergi buat selama-lamanya, Ayah tetap selama2nya father figure terbaik, yg sentiasa me rindui..hanya doa dan bacaan al-Quran yg mampu me sedekahkan buat Ayah di alam sana..*air mata me akan automatik mengalir laju bila terkenangkan my dad..or melibatkan apa2 yg berkaitan dgn kenangan terhadap my late dad..kdg2 rasa mcm bermimpi je my dad dh tak ada..betapa me sukar utk menerima kenyataan..me selalu terpikir...benda yg mustahil...that 'pemergian my dad tu cuma suatu mimpi ngeri..and me harap akan terjaga dari mimpi and then everything back to normal ie pd saat dan ketika my dad masih hidup :( :( :(

me suka sgt sajak ke makam Bonda by Usman Awang (me hafal sajak ni since me kat sek rendah, and me memang hafal sajak ni sampai ke hari ni...so me dedicate sajak ni utk my late father..me ubah Bonda kepada 'Ayahanda'
ni pic pusara Ayah
Kami mengunjungi pusara Ayahanda
Sunyi pagi disinari suria
Wangi berseri puspa kemboja
Menyambut kami mewakili Ayahanda

Tegak kami di makam sepi
Lalang-lalang tinggi berdiri
Dua nisan terkapar mati
Hanya papan dimakan bumi

Dalam kenangan kami melihat
Mesra kasih Ayahanda menatap
Sedang lena dalam rahap
Dua tangan kaku berdakap

Bibir Ayahanda bersih lesu
Pernah dulu mengucupi dahiku
Kini kurasakan kasihnya lagi
Meski jauh dibatasi bumi

Nisan batu kami tegakkan
Tiada lagi lalang memanjang
Ada doa kami pohonkan
Air mawar kami siramkan

Senyum kemboja mengantar kami
Meninggalkan makam sepi sendiri
Damailah Ayahanda dalam pengabadian
Insan kerdil mengadap Tuhan

Begitu bakti kami berikan
Tiada sama Ayahanda membesarkan
Kasih Ayahanda tiada sempadan
Kemuncak murni kemuliaan insan


me tag:
ifa
anin
miza yusof

1 comments:

fariza fauzi said...

thanks kak sudi join contest saya..
tacing saya baca kisah akk :(

anyway good luck ! :)

 
Updated by SyamilaMohd