Salam & welcome everyone

This blog is the expression of my passion in blog comping (contests, giveaways, lucky draws) esp in year 2010 and early 2011 when I was abroad/on study leave.

Currently, due to time constraint, this blog is somehow dormant as I'm now diverting my enthusiastic & obsession towards offline contests :)

Kindly visit my other blog :
Miles of Smiles .

and do feel free to email me at:
suzie284@yahoo.com

Thanks!

Pages

Thursday, 3 March 2011

Contest Resepi Pilihan ' Sinar Raudah'



me joining the above contest, due 12 mac

to join, click HERE!

resepi yg me nak share ialah

~CREAMY MUSHROOM SOUP~

resepi ni me pernah publish kat blog utama me (Miles of Smiles), so me just copy paste ajerlah yer
sgt mudah nak buat sup ni, kesedapan dijamin setanding mcm yg kita mkn kat pizza hut or mana2 fast food tu!! so jimat belanja tau--and boleh msk anytime bila2 ajer time teringin nak mkn mushroom soup--and sesuai gak jd side food kalau time buat jamuan or ajak org/kwn2 mkn2 :)
senang utk dicuba sbb ada pic step by step utk msk ni tau!! selamat mencuba!!!

jom tgk mcm mana me campak2 then jd mushroom soup (chef wan suka guna term campak2..me suka tgk rancangan mask2 kalau chef wan yg jd host nya ;p)

bahan2..
 mushroom, bwg besar, fresh milk, sedikit black pepper, majerin/butter utk menumis, sedikit garam, kiub ayam dan sedikit garam

mula2, potong bwg

potong cendawan

tumis bwg, guna butter utk tumis2 tu, biar naik bau, kalau kering sgt letak susu sikit (tak mau kasi hangit tumis2 tu),

then masukkan separuh dari cendawan yg telah dipotong..kacau2 biar sebati bhn2 tu

then masukkan ke dlm blender, blend tumisan bwg + cendawan tadi dgn susu segar



then masukkan balik ke dlm periuk, masukkan susu,
pepper-jgn byk sgt nanti pedas/tak sedap,
kiub ayam
dan juga baki cendawan yg telah dipotong2

masukkan garam sedikit bg cun rasa
biar mendidih sambil dikacau2..agar cendawan separa hancur.

done!!
sedap di mkn dgn roti baguette/garlic bread, or hirup soup sajer pun ok.

senang kan!!
kalau cair sgt, boleh letak sedikit tepung jagung, tp me tak letak pun..

happy cooking yer!!

7 comments:

Amy Syaquena said...

First amy nak ucapkan terima kasih coz akak sudi join contest sinar raudah.Penyertaan memenuhi syarat yang sinar raudah inginkan.Good luck ye!


p/s: wah harus di cuba nie , nampak simple sangat..amy klik HB sini

Cute MuM said...

mengiurkan.. suka mushroom soup.. tapi tak reti nak buat..

MAMA MIRZA said...

nampak sedap ler sis.. nak try gak..

deqlis said...

deqlis pun suka mushroom soup..!

MZ anda di tag deqlis.. jom jenguk nie

http://deqlis-contest.blogspot.com/2011/03/lucky-followers-jom-joint-my-blog-list.html

wan nurul hezrina abd halim said...

bleh try..suka sangan MS..tapi mmg tak pernah buat

♥ aNJe a.k.a MaMa_BaLQis ♥ said...

wow wee, siap tunjuk cara nak wat tu, ada peluang nak menang ni sambil2 tu lehla kita try

Myra Jay said...

Pasnie leh try buat la, nmpak cam senang je.. TQ ye kak kongsi:)

 
Updated by SyamilaMohd