Salam & welcome everyone

This blog is the expression of my passion in blog comping (contests, giveaways, lucky draws) esp in year 2010 and early 2011 when I was abroad/on study leave.

Currently, due to time constraint, this blog is somehow dormant as I'm now diverting my enthusiastic & obsession towards offline contests :)

Kindly visit my other blog :
Miles of Smiles .

and do feel free to email me at:
suzie284@yahoo.com

Thanks!

Pages

Tuesday, 29 March 2011

Contest 5-5-5 oleh DeQdEq


contest 555

me joining the above contest, due 31 mac
to join, click on the banner!

and here is the puzzle yg mana me telah gigih bertungkus-lumus mencantumkannya sampai siap jd complete pic :) berpeluh2 gak ketiak me sbb agak rumit 1st time me buat puzzle online gini ;)

VOILA!!! hitam itu elegan--tomeyy anak kucing itam ni hehehhe

and here is my entry for the above contest
~Ada apa dengan CREATE, PROTECT, PRESERVE?~

happy reading!!!

Well...its all about money - money matters!

no money, no decent life...money is roots of evil..really?


money can't buy love? i doubt that..
pic from google

Apa konsep harta menurut Islam yer?
  • Islam tidak menyuruh umatnya hidup dalam keadaan miskin, sentiasa mengharap simpati orang lain dan merempat di merata tempat.
  • Anggapan yang menyebutkan bahawa jika ingin menjadi hamba yang soleh mestilah hidup dalam keadaan miskin bukanlah syiar agama Islam.
Orang kaya bersyukur lebih Allah kasihi daripada orang miskin yang sabar.
  • Malahan, tangan yang menghulur adalah lebih mulia daripada tangan yang meminta.

CREATE, PROTECT, PRESERVE

---ada apa dgn 3 perkataan keramat ni sampai DeQdEq sibuk2 kecoh2 buat contest tu..?

tak kenal maka tak cinta..jom bercinta jap ;)

CREATE, PROTECT, PRESERVE

CREATE : mewujudkan, menghasilkan --> so kalau tak de duit, jom hasilkan duit--secara halal--apa jua cara pun, whatever sumber income pun--mkn gaji, biz online or offline, or even blogging--semua pun boleh CREATE money kan :)




PROTECT : ini adalah langkah selepas create -- bila duit dh ada, nak kena jaga, lindungi--jgn bagi hilang, berkurangan, defisit...mcm mana duit/harta boleh berkurang? cthnya, ada duit lump sum 100 k--i wish ;) --so nak protect, kena letak kat bank--cthnya Fixed Deposit--so duit tu tak senang2 mengalir keluar and jd berkurangan kan..
tapi yg lebih penting ialah protect wealth & life-- by way of insurance , like life insurance..cthnya kalau tiba2 ditimpa penyakit yg boleh membawa maut, pewaris or saper2 di bwh tanggungan is fully protected--owh yer...dulu2 me pernah keje bank--me keje bhagian housing loan--so hari2 check loan agreement & MRTA (Mortgage Reducing Term Assurance)--kalau pembeli umah meninggal dunia sblm abis byr instalment (loan umah), maka insurance company akan amik alih utk byr instalment tu under MRTA policy ni..

PRESERVE : apa yg me paham, something to do with investment
like invest wealth/money in unit trust or saham amanah coz this kind of investment is very low risk, and of course the returns is also not that high, tp fair lah

yg paling attractive recently--invest in Gold!! emas!! emas!! kaya!! kaya!!! bukan mkn roti dgn kaya yer hehhe
"The price of gold has increased substantially over the past 7 years, but today might be one of the better times to allocate a portion of your portfolio towards gold... Today, it is becoming increasingly clear that gold's tangible qualities go beyond capital appreciation.
Historically, Gold has served as a hedge against inflation, a hedge against a declining US dollar, and a hedge against times of economic and political crisis. While many naysayers argue that gold is no longer money, but simply an archaic relic, gold's actions over that past several years clearly prove otherwise. Indeed, gold is the only currency in the world that has successfully preserved wealth for generations"

so makcik2 yg ada byk gelang emas kira kaya kan--sbb harga emas sentiasa meningkat, day by day, let alone year by year ;)

ni keyword yg me capture dari one entry by deq-deq--and me cuba categorizekan based on pemahaman me kat atas tu..

buat penama -- a step to protect/preserve
tulis wasiat --a step in protecting/preserving wang simpanan + harta- mula create, then must protect + preserve

CREATE, PROTECT & PRESERVE
ni pun selaras dgn ajaran Islam--Harta yang kita miliki ini sebenarnya hak Allah. Hak kita hanyalah sebagai "pengurus" yang pastinya akan ditanya dari mana harta itu kita perolehi dan ke mana harta itu dibelanjakan.(source : http://www.epondok.com.my/index.php?p=mpengasuh/siri21.php)
pengurus harta yg baik mesti bijak mengaplikasikan CREATE, PROTECT & PRESERVE ni..kita semua adalah pegurus harta (wpun bukan keje sbg pengurus bank :p)

jom baca citer --ni kisah benar --alaaa..citer pasal me ajer..

~~CREATE, PROTECT, PRESERVE & my current life~


  • savings utk anak2 me
  • insurans --takaful siswa for both of my kids
  • insurans hospital for me & my family-- group takaful
  • insurans nyawa -- for me GEL and hubby Etiqa
  • harta? rumah--me amik govt loan (4% interest) for 23 years --kiranya byr instalment sampai me bersara lah,
  • kereta - dh abis byr last 2 years...tp tgh plan nak beli keta baru--liabiliti bulanan akan meningkat lagi la nampaknya..emmm..
  • EPF both mine & hubby --dh buat penama

apa yg me sgt2 lacking??
yepp..PRESERVE--me tak invest savings me--me rasa tertarik sungguh sampai meleleh2 air liur dgn info ni-->>mendapat keuntungan yang berganda sehingga 30% hanya untuk tahun 2010. Ini kerana mereka telah membuat keputusan bijak untuk melaburkan sebahagian wang caruman di KWSP iaitu dari Akaun 1 ke dalam saham amanah atau unit trust.
http://solusikewangan.blogspot.com/

jom baca citer satu lagi-- betapa me kagum dgn arwah ayah me dlm mempraktikkan CREATE, PROTECT, PRESERVE tu...apa yg arwah ayah me dh laksanakan sepanjang 69 thn hayatnya
ayah me meninggal pada 15 june 2009 --pergi tak kembali--agak mengejut (kanser hati)...sampai kini rasa mcm semlm jer bernda tu berlaku..
ayah me anak yatim piatu, dtg dari keluarga miskin tegar..
pernah dihina masa kecik2--sbb tak de harta kan..
ayah me berhijrah ke singapore setelah berkahwin dgn my mom, masa tu ayah umur 18 thn, my mom umur 15 thn...ayah dpt offer keje as british army..CREATE bermula dari hari 1st day ayah bekerja, sehingga ke nafas ayah yg terakhir pd 15 june 2009
apa yg ayah CREATE? harta, asset, cash dlm bank, rumah2 sewa, ladang getah, dusun buah, rumah pusaka tempat ayah &mak membesarkan anak2, tempat kami semua berkumpul bila balik kg...byk ker??..nilai asset ayah hampir mencecah RM 2juta kalau diliquidated lah...tp sbb anak2 7 org, bila bahagi harta2 ayah tu, dpt cikit jer heheh
bagaimana ayah boleh sgt2 berjaya CREATE harta tu, dari zero RM...
jwpnnya : pengurusan kewangan--yepp..wpun ayah hanya berpendidikan darjah 6, tp ayah sgt berpandangan jauh...ayah sgt2 sistematik and berjimat cermat orgnya--tak pernah bermewah2 wpun ayah mampu esp masa ayah dh bersara..
cthnya, ayah ada duit cash RM20k...ayah bina rumah kedai sbyk 2 unit dgn kos tu--kat kelantan kos membina rumah agak murah berbanding KL...and ayah kata, bila ayah dh tak ada, mak boleh terus hidup selesa sambil kutip hasil umah sewa tiap2 bulan...byk cth, tp tu salah satu lah..

bagaimana ayah PROTECT?
ayah tak de beli insurans--tapi ayah simpan duit EPF (ayah kuarkan duit EPF lps umur ayah cecah 55) dan duit VSS ayah dlm tabung haji, and ayah hanya guna dividen yg ayah dapat dari tabung haji tu..cthnya, dividen setahun ayah dpt dlm 10k (ayah byk savings tau), so ayah guna duit 10k tu utk belanja bulanan..duit savings tak terjejas pun..

bagaimana ayah PRESERVE?..
ayah tak pernah melarang mak utk beli brg kemas--gold yg byk--setiap kali dpt bonus tahunan, mak akan beli gold jewelleris--so mak memang ada sejumlah gold yg wow!! siap kena simpan kat bank gold tu :) nilai gold mak mencecah puluh2 ribu...and ayah tak teragak2 beli tanah (real property) jika lokasinya strategik..

TAPI...
masa ayah meninggal, ayah tak sempat buat wasiat bertulis, psl pembahagian harta utk anak2..tapi ayah selalu berpesan secara oral/pesan mulut, like tanah ni utk saper, tanah tu utk saper...so masa pembahagian harta tu, memang agak hassle lah, tp sykukur, now segala2nya dh selesai--tak mudah utk kami 7 beradik bersepakat--sbb kak long (anak sulung) agak tidak seia sekata dgn 6 beradik yg lain..so memang agak bermasalah..hal2 keluarga yg p&c ni kan...

-->>me akan jdkan panduan apa jua yg ayah dh lakukan..and me memang dh letak penama utk my EPF--in case apa2 berlaku pd me or hubby, anak2 akan mewarisi duit EPF tanpa byk masalah..

wasiat....--me belum buat...tapi me pasti akan buat --soon...we never know when the time (ajal) comes kan...
pentingnya penama dan wasiat dlm pembahagian harta--me nampak deqdeq tulis (psl citer client deqdeq) tu--memang benar2 membuka mata me--ala2 tersedar slps kena lempang kat pipi sbb dok berangan dlm kelas --LOL




8 comments:

Cute MuM said...

wow.. bestnya entri nie..
me baca dari awal smpai akhir..
banyak pengajaran..
n yang penting wasiat kena buat..
pasnie nak letaklah penama kat EPF .. me belum buat lagi..kita tak tahu bila sampai masa kita kan..

GUD LUCK!

DeQdEq said...

terima kasih kak sbb sudi join contest deqdeq

memang best la entri akak....sangat banyak info dan menarik...very GREAT job...

εïз mummyHaza εïз said...

good luck mamaZharfan... Info... mmm boleh di kira info kan..? sangat padat... Dah buat penama tapi borang masih kat umah...Nanti kena pi submit cepat2...

Good Luck sekali lagi..

Amy Syaquena said...

good luck . amy datang memberi sumbangan Hb hehe...

solo molo said...

sy pilih entry nie memang !!!~

nur ikhyar dee said...

juri mai tengok entri :)

Myvitrd said...

Tahniah jadi pemenang pilihan Juri

Tasha said...

tahniah~ hehehe..... what a happy family~

 
Updated by SyamilaMohd