Salam & welcome everyone

This blog is the expression of my passion in blog comping (contests, giveaways, lucky draws) esp in year 2010 and early 2011 when I was abroad/on study leave.

Currently, due to time constraint, this blog is somehow dormant as I'm now diverting my enthusiastic & obsession towards offline contests :)

Kindly visit my other blog :
Miles of Smiles .

and do feel free to email me at:
suzie284@yahoo.com

Thanks!

Pages

Sunday, 13 February 2011

Makbed 1st GA : anda konpem ayu jika terer membuat kuih PUTERI AYU ;)



me joining the above GA, due 14 feb

to join, click HERE!

antara kuih kegemaran me ialah - kuih puteri ayu --nilah rahsia me maintain ayu 24 j --silalah percaya yer..ngeh ngeh ngeh

nak tgk resepi dulu or nak layan pics dulu???
tgk pics dulu lah--kalau rasa tergoda meleleh air liur , boleh skodeng resepi plak :p

me msk beramai2 ni dgn kwn2 me kat Notts :) kira mcm gathering sambil msk2 ni--semua pun control ayu sbb nak msk kuih puteri ayu




yg penting --yesza..pic me perasan maintain ayu sambil mkn kuih puteri ayu!!




kalau terasa raji nak try..ni resepinya

Bahan-bahan ( 40 biji (bergantung pada saiz acuan) )

  • 5 biji telur (saiz kecil)
  • 250gm tepung gandum
  • 300gm gula
  • 2 camca teh ovallate
  • 1 camca teh baking powder
  • 250ml santan
  • Pewarna hijau
  • 2 camca teh paste pandan
  • Kelapa putih secukupnya (digaul dengan sedikit garam dan tepung ubi)

Cara-cara

  1. Panaskan kukusan.
  2. Pukul telur, gula dan ovallatte hingga kembang dan gebu.
  3. Masukkan santan, tepung gandum, baking powder, paste pandan dan pewarna. Kacau lagi hingga sebati.
  4. Sapu sedikit minyak pada acuan. Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan.
  5. Masukkan adunan dan kukus selama lebih kurang 5 minit.
  6. Setelah dikeluarkan dari kukusan, tunggu hingga sejuk sikit supaya senang dikeluarkan dari acuan.
simple ajer pun--part pukul telur, guna & ovalette nak bagi kembang tu yg leceh sikit, then part mengukus tu 5 min ajer--then siap!! konpem AYU!!

me tag :
ifa tiefazatie


2 comments:

Makbed said...

ovalatte tu apa? camne rupanya?

AkmaFaizal said...

saya suka kuih ni. nak amik resepinyer yek..thanks

 
Updated by SyamilaMohd