Salam & welcome everyone

This blog is the expression of my passion in blog comping (contests, giveaways, lucky draws) esp in year 2010 and early 2011 when I was abroad/on study leave.

Currently, due to time constraint, this blog is somehow dormant as I'm now diverting my enthusiastic & obsession towards offline contests :)

Kindly visit my other blog :
Miles of Smiles .

and do feel free to email me at:
suzie284@yahoo.com

Thanks!

Pages

Friday, 27 May 2011

CONTES: I LOVE MY MOM


me joining the above contest, due 1 june

to join, click HERE!

contest task #1:

~bagi kutukan membina/cadangan untuk meningkatkan mutu blog ni~

tak de kutukan rasanya, sbb blog tu sweet and me suka theme kaler pinky2 tu
just sedikit cadangan, may be boleh ubah keluasan template supaya tak byk sgt ruang kosong kat both sides--kiranya optimumkan penggunaan ruang utk content blog entries :)
header dh cun, widget pun tak byk so ur blog nampak kemas and tak messy. pendek kata, cun+kemas lah :)

contest task #2:
  ~ buat 1 cerita/kisah anda bersama si emak tersayang(sedih or hepi terpulang)~

~me ada buat entry psl my mom...sudi2kan membaca yer  :)~

Bergelar isteri pada usia yang sangat muda iaitu 15 tahun, ibu saya, Hajjah Karimah Yusof ,dikurniakan cahaya mata pertama ketika usianya baru mencecah 18 tahun. Walaupun hanya berbekalkan pendidikan setakat darjah enam di sekolah Melayu, ditambahi lagi dalam usia yang begitu muda, ibu bijak menyusun, menguruskan rumahtangga dan mendidik anak-anak di samping sokongan suami tercinta.
                     
Ibu dilahirkan dalam keluarga yang serba kekurangan, pemergian ibu kandung ke rahmatullah ketika ibu baru berusia 10 tahun adalah salah satu penyebab pihak keluarga mengambil keputusan untuk mengahwinkan ibu dengan pilihan kelurga, Haji Ismail Awang Besar. Bahtera rumahtangga Ibu & arwah Ayah telah diserikan dengan kehadiran 7 orang cahaya mata pengikat kasih dan 14 orang cucu pengerat cinta. Ibu adalah ‘role model’ untuk ketujuh-tujuh anak ibu - tiada bandingannya sepanjang zaman, kerana ibu adalah tukang masak yang hebat, tukang jahit yang berbakat, ‘hair dresser’ rasmi untuk anak-anak perempuannya, teman baik merangkap pakar motivasi untuk semua anaknya.

            Ibu menyusukan sepenuhnya ketujuh-tujuh orang anaknya dengan susu badan sehingga kami semua berusia 2 tahun malah ibu tidak pernah segan menyuapkan nasi ke mulut anak-anaknya walaupun kami semua sudah mula bersekolah di sekolah rendah, semata-mata untuk memberi berkat daripada air tangan ibu. Ibu sangat menitikberatkan keseimbangan pembelajaran duniawi dan ukhrawi. Ibu yang mempunyai suara dan bakat sebagai seorang qari’ah yang hebat telah mengajar sehingga khatam ketujuh-tujuh orang anaknya mengaji al-Quran. Walaupun semua anak telah berumah tangga, ibu tetap teman paling rapat kami kerana kami semua tanpa ragu-ragu pasti berkongsi apa-apa jua masalah dan segala rahsia dengan ibu.

Kini semua anak ibu cemerlang dalam hidup dengan kerjaya yang membanggakan. Lima daripada tujuh orang anak ibu kini bergelar Doktor (2 orang doktor perubatan, seorang doktor gigi, dua orang doktor falsafah).
  • Anak sulung, doktor pakar perubatan di Hospital Besar Kuala Terengganu,
  • Anak kedua, seorang doktor gigi yang kini mempunyai dua buah klinik gigi persendirian di bandar Kota Bharu,
  • Anak ketiga, seorang guru lulusan ijazah bidang pendidikan,
  • Anak keempat, (owh, sayalh tu), seorang doktor falsafah lulusan Universiti of Nottingham, United Kingdom- kini menjawat jawatan pensyarah undang-undang di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia,
  • Anak kelima, seorang doktor falsafah lulusan Universiti of Adelaida, Australia –  bakal bertugas sebagai pensyarah sains akuatik di Universiti Sains Malaysia Pulau Pinang,
  • Anak keenam, seorang jurutera petroleum di PETRONAS - lulusan Universiti of Texas, USA,
  • Anak bongsu, seorang doktor perubatan di HUSM Kubang Kerian, Kelantan.

Antara kenangan paling indah yang kami semua banggakan ialah Ibu telah mendapat tempat kedua semasa Anugerah Penghargaan buat Ibu Karangkraf Tahun 2007 (saya yang beria-ia mencalonkan Ibu). Majlis yang meriah itu dihadiri oleh kami sekeluarga sebagai meraikan hari teristimewa utntuk Ibu (kami siap pakai warna merah satu famili sebab merah adalah warna kegemaran Ibu). The best part, hadiahnya yg dimenangi agak banyak dan kami semua sama-sama share – tp cash of course utk Ibulah ;p

Ibu selalu meluahkan perasaan syukur dan bangganya dengan saya, selaku salah seorang anak perempuan yang paling rapat dengan ibu, bahawa kami semua telah memenuhi, mencapai impian dan aspirasinya, kerana ibu tidak berpeluang belajar dan mempunyai kareer yang hebat macam kami. Yang pastinya, ibu tetap hebat di mata saya kerana saya tidak mungkin dapat menjadi seorang wanita sehebat ibu dalam mendidik anak-anak. Saya ingin sekali membahagiakan ibu dengan menyampaikan hasrat ibu dan arwah ayah (ayah meninggal dunia pada  15 Jun 2009) untuk menunaikan umrah kali terakhir sebelum ibu menutup mata . Saya selalu berdoa agar dapat menunaikan hasrat hati ibu dalam jangkamasa yang terdekat. Dalah mati saya, saya tidak pernah melupakan kata-kata keramat ibu: “Tiada yang lebih membahagiakan seorang ibu melainkan melihat kebahagiaan anak-anaknya”.

Kini, telah hampir 2 tahun Ayah pergi buat selama-selamanya, ibu terus tabah menjalani kehidupan seharian. Saya sangat tahu, ibu sangat sunyi, kehadiran anak-anak dan cucu-cucu yang selalu melawat ibu di kampung walaupun tidak mungkin dapat mengganti arwah Ayah, namun kami harapkan dapat sedikit sebanyak mengubati lara hati ibu. Betapa kami semua sangat mengagumi dan menghargai segala pengorbanan dan kejayaan ibu mendidik kami semua, walaupun ibu hanya seorang surirumah yang berpendidikan darjah enam sekolah rendah melayu zaman dahulu.

Ibu adalah ratu hati saya, di dunia juga di akhirat! Terima kasih ibu!

contest task #3:

  ~ letak 1 gambar dengan emak yang paling ceria/bahagia ~

nilah antara pic yg sgt bermakna--me & my mom slps my mom diumumkan sbg pemenang tempat kedua Anugerah Hari Ibu Karangkraf 2007--me &my mom pakai baju sedondon merah--kira sehati sejiwa lah :) merah tu warna kegemaran my mom, and me too!


me tag:
Eb
cute mum

1 comments:

♥ norlida ramli ♥ said...

thanks join =)
gud luck

 
Updated by SyamilaMohd